Sposób przygotowania:
Tort,ciasto tortowe z musem truskawkowym
CIASTO: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka, miksujemy przez chwilę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej,mieszając powoli aż składniki się połączą. Ciasto wylewamy na wcześniej posmarowaną tłuszczem formę. Wkładamy do zimnego piekarnika nastawionego na 170 stopni, pieczemy ok. 35-40 min.KREM: Budynie gotujemy w 0,5 l. mleka, odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem ( na białą, puszystą masę). Miksujemy z zimnym budyniem. MUS: Odmrażamy truskawki. Galaretki gotujemy w 0,5 l. wody, odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy galaretka gęstnieje, miksujemy z odsączonymi truskawkami. WYKONANIE: Ostygnięty biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Smarujemy dżemem jedną połówkę ciasta, przykrywamy drugą. Smarujemy kremem a na krem wylewamy mus truskawkowy. Odkładamy do lodówki aby tort stężał a później delektujemy się wyśmienitym smakiem :) Smacznego :)