milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Ciasto truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Można dodać inne owoce i oczywiście galaretkę w tym samym smaku

Ciasto truskawkowe

Składniki:

Ciasto truskawkowe

 

  • Składniki na ciasto:
  • 5 jajek,
  • szklanka cukru,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka octu,
  • 1,5 szkalnki mąki tortowej.
  • Składniki na masę:
  • kostka masła,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • 2 szklanki mleka,
  • budyń waniliowy,
  • 2 łyżki mąki,
  • truskawki,
  • galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowe
Wykonanie cista: białka ubijamy z cukrami. Łączymy ze sobą żółtka, proszek do pieczenia i ocet. Dodajemy do piany razem z mąką. Wszystko delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto przekrawamy na 2 części. Wykonanie masy: Masło należy utrzeć z cukrami. Rozrabiamy budyń i mąki w 0,5 szklance mleka. Wlewamy na resztę wrzącego mleka, gotujemy budyń. Ostudzamy budyń i łączymy z masłem. Masę przekładamy placki. Układamy truskawki i zalewamy gęstniejącą galaretką truskawkową.