Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Ciasto truskawkowe Marysi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste ciasto z truskawkami w galaretce pod śmietanową pierzynką. Po schłodzeniu bardzo szybko znika z talerzyka.

Ciasto truskawkowe Marysi

Składniki:

Ciasto truskawkowe Marysi

 

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowe Marysi
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo na przemian z pianą z białek dodawać do masy żółtkowej, wymieszać delikatnie łopatką.

Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 180stC na ok 30 minut. Upieczone i przestudzone ciasto przekroić na pół.

Truskawki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki, ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną w połowie wody), przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia się galaretki.

Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan- fix i posmarować nią ciasto.

Ponownie schłodzić w lodówce.

Najlepiej smakuje na drugi dzień.