Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto truskawkowe z mleczną pianką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lekkie i puszyste ciasto na upały

Ciasto truskawkowe z mleczną pianką

Składniki:

Ciasto truskawkowe z mleczną pianką

 

  • 5 jajek
  • 5-6 łyżek cukru
  • 5-7 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Owoce:
  • 0,5 kg truskawek
  • 5 łyzke cukru zelującego
  • mleczna pianka:
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowe z mleczną pianką
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Truskawki rozgotować i wymieszac z cukrem żelujacym. Zimne wylac na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretki przygotowac w połowie podanej wody. Gdy będą tężejące ubic smietanę na puch i wlewać galaretki. Ubijać aż będzie tężejąca. Wylac na ciasto, posypac kokosem i wstawić do lodówki.