JAnkasz

JAnkasz

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Ciasto truskawkowo-czereśniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wspaniałe ciasto przełożone kremem maślanym z galaretką i chrupiącymi owocami. Orzeźwiające doskonałe do popołudniowej kawki.

Ciasto truskawkowo-czereśniowe

Składniki:

Ciasto truskawkowo-czereśniowe

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 2 łyżki wody,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1 szkl. mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenie,
  • 1 cukier waniliowy
  • Dodatkowo krem karpatkowy
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • czereśnie i truskawki świeże

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowo-czereśniowe
 Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch, następnie dodajemy wodę olej, miksujemy później wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.

 Blachę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą wlewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 C przez 40 minut do suchego patyczka.

Ciasto studzimy przekrawamy na pół.

Masę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu przekładamy nią ciasto.

Na wierzchu układamy warstwami owoce na przemian zalewamy ostudzoną galaretką chłodzimy.