Sposób przygotowania:
Ciasto truskawkowo-kokosowe
Z jaj, mąki pszennej oraz ziemniaczanej, oleju, cukru kryształu, waniliowego, proszku do pieczenia przygotowujemy ciasto na biszkopt , który pieczemy ok 30-40 minut. Następnie biszkopt studzimy przekrawamy na 3 równe części. Przygotowanie kremu: Kokosowy- śmietanę 300 ml ubijamy na sztywno, dodajemy mleczko kokosowe, 2 łyżki cukru pudru oraz 8 łyżek wiórek kokosowych. Mieszamy i wlewamy rozpuszczoną żelatynę ( 2łyżeczki). Truskawkowego- truskawki blenderujemy na gładką masę. osobną ubijamy 300 ml śmietany wraz z cukrem pudrem, aż będzie puszysta. Wlewamy mus truskawkowy, mieszamy i dodajemy rozpuszczoną żelatynę ( 3 łyżeczki pełne).Obie masy wkładamy do lodówki na ok 5 minut aby zgęstniały. Po tym czasie wyjmujemy i przekładamy ciasto. Biszkopt-masa kokosowa ( 4 łyżki odkładamy do dekoracji) -biszkopt- masa truskawkowa-biszkopt- dekorujemy pozostałą masą kokosową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
marietta