Sposób przygotowania:
Ciasto truskawkowo-śmietanowe
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy. następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Wsypujemy stopniowo obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. ciasto wylewamy do formy 25x35 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką. pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Studzimy. MASA TRUSKAWKOWA: Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i zostawiamy do przestygnięcia. Truskawki miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy ze 3-4 łyżki cukru i wystudzone galaretki. masę najlepiej wstawić na kilka minut do zamrażalnika, wtedy szybciej zacznie tężeć - tylko o niej nie zapomnieć, żeby się całkiem nie ścięła !!! Tężejącą masę truskawkową wylewamy na wystudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki. Kilka łyżek masy ( zanim zaczniemy ją mrozić ) można zostawić i polać wierzch ciasta - trzymamy ją w temperaturze pokojowej, żeby nie stężała. MASA ŚMIETANOWA: Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy, powoli wlewamy do niej zimne galaretki, cały czas miksując. masę śmietanową wylewamy na masę truskawkową i wstawiamy do lodówki. Po stężeniu wierzch ciasta polewamy pozostawioną masą truskawkową robiąc esy-floresy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po rozkrojeniu ciasto dekorujemy owocami, np: truskawkami i czereśniami. SMACZNEGO :)