AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Ciasto truskawkowo-śmietanowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Sezon truskawkowy wkrótce się skończy, warto więc go jeszcze wykorzystać i zrobić pyszne ciasto truskawkowo-śmietanowe.

Ciasto truskawkowo-śmietanowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto truskawkowo-śmietanowe

 

  • BISZKOPT:
  • 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 16 g cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

  • MASA TRUSKAWKOWA:
  • 1 kg truskawek
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 szkl. wody.

 

  • MASA ŚMIETANOWA:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szkl. wody.

 

  • DODATKOWO:
  • owoce do dekoracji, np; truskawki, czereśnie.

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowo-śmietanowe
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy. następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Wsypujemy stopniowo obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. ciasto wylewamy do formy 25x35 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką. pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Studzimy. MASA TRUSKAWKOWA: Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i zostawiamy do przestygnięcia. Truskawki miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy ze 3-4 łyżki cukru i wystudzone galaretki. masę najlepiej wstawić na kilka minut do zamrażalnika, wtedy szybciej zacznie tężeć - tylko o niej nie zapomnieć, żeby się całkiem nie ścięła !!! Tężejącą masę truskawkową wylewamy na wystudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki. Kilka łyżek masy ( zanim zaczniemy ją mrozić ) można zostawić i polać wierzch ciasta - trzymamy ją w temperaturze pokojowej, żeby nie stężała. MASA ŚMIETANOWA: Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy, powoli wlewamy do niej zimne galaretki, cały czas miksując. masę śmietanową wylewamy na masę truskawkową i wstawiamy do lodówki. Po stężeniu wierzch ciasta polewamy pozostawioną masą truskawkową robiąc esy-floresy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po rozkrojeniu ciasto dekorujemy owocami, np: truskawkami i czereśniami. SMACZNEGO :)
Ciasto truskawkowo-śmietanowe
Z podanych składników pieczemy biszkopt, studzimy.
Ciasto truskawkowo-śmietanowe
Na biszkopt wylewamy masę truskawkową przygotowaną według opisu.
Ciasto truskawkowo-śmietanowe
Masę śmietanową wylewamy na masę truskawkową.
Ciasto truskawkowo-śmietanowe
Na wierzchu ciasta robimy esy-floresy z pozostawionej masy truskawkowej.