eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Ciasto tulipan

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne, puszyste ciasto o czterech smakach. Dzieci się zajadają jak i dorośli.

Ciasto tulipan Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto tulipan

 

  • 1 margaryna
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki maki
  • 6 łyżek oleju
  • 1 zapach migdałowy
  • 2 łyżeczki proszku
  • 1/2 szklanki maku
  • 2 łyżki kiślu
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto tulipan
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy roztopiony tłuszcz letni, olej, mąkę z proszkiem, zapach i ubita pianę z białek. Mieszamy. Ciasto dzielimy na cztery części: do jednej dodajemy mak, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao a do czwartej mąkę. Do każdego można wsypać szczyptę proszku do pieczenia. Na blaszkę dodajemy jedno na drugi i pieczemy na formie najlepiej z kominkiem. Pieczemy w 170 stopni ok. 40 min.
Ciasto tulipan
Upieczone ciasto. Pachnie znakomieciee..
Ciasto tulipan
4 miski z czterema smakami cista. Wszystko podzielone z jednego
Ciasto tulipan
By lepiej się upiekło dodawałam po pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Tagi:

jajko jajka mak