Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Ciasto SHREK

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

bardzo smaczne i lekkie ciasto

Ciasto SHREK

Składniki:

Ciasto SHREK

 

  • biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • masa zielona:
  • 3 x 330 ml sok Pycholandia zielony
  • 3 budynie śmietankowe

 

  • masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 galaretka agrestowa

 

  • dodatkowo:
  • 2 opakowania delicji
  • 2 galaretki agrestowe

Sposób przygotowania:

Ciasto SHREK
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy połowę cukru. w osobnym naczyniu żółtka ucieramy na puszysty kogiel mogiel z resztą cukru - dodajemy do białek i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia, po wymieszaniu przekładamy na blaszkę i pieczemy ok. 30 minut w temp 180*. 2 soki przelewamy do garnka i nastawiamy na gaz, w pozostałym soku należy rozmieszać budynie i wlać je na zagotowany sok - chwile mieszając gotujemy aż budyń zgęstnieje - ciepły wylewamy na upieczony biszkopt, a gdy ostygnie układamy na nim delicje. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie wolnym strumieniem wlewamy chłodną galaretkę agrestową rozpuszczoną w 0,5 szklance wody - wykładamy na delicje. Na koniec całość zalewamy 2 tężejącymi galaretkami agrestowymi rozpuszczonymi w 3 szklankach wody, gotowe.