motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Ciasto ucierane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto ucierane ze śliwkami. Jest smaczne i bardzo szybko można go zrobić. Śliwki można zastąpić innymi owocami sezonowymi.

Ciasto ucierane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ucierane

 

  • 4 jajka
  • 3,5 skl mąki
  • 1 szkl mleka
  • 25 dkg masła
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szkl cukru
  • 80 dkg śliwek
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane
Śliwki myjemy i osuszamy. Jajka wybijamy do miski. Dodajemy cukier waniliowy. Śliwki kroimy na połówki i wyciągamy pestki. Wsypujemy cukier. Dodajemy masło. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do pozostałych składników. Wlewamy szkl. mleka. Wszystko ucieramy na jednolitą masę. Przygotowane ciasto rozkładamy na wysmarowanej blaszce. Układamy śliwki. Delikatnie oprószamy mąką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 200 stopni ok. 35 minut. Zimne posypujemy cukrem pudrem. 
Ciasto ucierane
Etap 1 Wszystkie składniki dajemy do miski
Ciasto ucierane
Etap 2 Ucieramy na jednolitą masę, aby nie było grudek
Ciasto ucierane
Etap 3 Utarte ciasto rozkładamy na blaszkę
Ciasto ucierane
Etap 4 Rozkładamy śliwki i delikatnie oprószamy mąką, pieczemy