Sposób przygotowania:
Ciasto piramida
Ciasto: Margarynę, cukier, żółtka ucieramy. Z białek ubijamy pianę. Do ciasta dodajmy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Na końcu dodajmy pianę i mieszamy łyżką. Ciasto pieczmy w formie 25/36 w 180 stopniach do 30 minut.
Masa: Większą część mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mieszamy budyń. Na gotujące mleko wlewamy budyń i gotujemy krem. Studzimy go, a następnie ucieramy z masłem. Do smaku dodajemy alkohol.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrami, gdy się zagotuje.
wsypujemy jabłka i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając. Do usmażonych jabłek dodajemy kaszę i smażymy do czasu jak kasza się rozgotuje.
Następnie galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i dodajemy do jabłek. Masę lekko studzimy i wykładamy na placek.
Na jabłka dajemy masę i układamy roladę pokrojoną w plasterki.
Roladę zalewamy tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi we wrzątku.
Masa: Większą część mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mieszamy budyń. Na gotujące mleko wlewamy budyń i gotujemy krem. Studzimy go, a następnie ucieramy z masłem. Do smaku dodajemy alkohol.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrami, gdy się zagotuje.
wsypujemy jabłka i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając. Do usmażonych jabłek dodajemy kaszę i smażymy do czasu jak kasza się rozgotuje.
Następnie galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i dodajemy do jabłek. Masę lekko studzimy i wykładamy na placek.
Na jabłka dajemy masę i układamy roladę pokrojoną w plasterki.
Roladę zalewamy tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi we wrzątku.