aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto piramida

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne ciasto z dużą ilością bardzo smacznych warstw. Polecam jabłka z galaretką i słodką masą są rewelacyjne!

Ciasto piramida

Składniki:

Ciasto piramida

 

  • Masa:
  • 0,5 kostki masła
  • 0,40 litra mleka
  • alkohol do smaku
  • 1 budyń
  • 5 łyżek cukru
  • Masa jabłkowa:
  • 1,20 kg jabłek
  • 1 galaretka
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • ¾ szkl kaszy manny
  • 0,5 szkl wody
  • 1 łyżka margaryny
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sok i skórka z 1 cytryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 15 dag margaryny
  • 20 dag mąki
  • Dodatkowo:
  • 1 rolada
  • 3 galaretki czerwone
  • 1,25 litra wrzątku

Sposób przygotowania:

Ciasto piramida
Ciasto: Margarynę, cukier, żółtka ucieramy. Z białek ubijamy pianę. Do ciasta dodajmy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Na końcu dodajmy pianę i mieszamy łyżką. Ciasto pieczmy w formie 25/36 w 180 stopniach do 30 minut.

Masa: Większą część mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mieszamy budyń. Na gotujące mleko wlewamy budyń i gotujemy krem. Studzimy go, a następnie ucieramy z masłem. Do smaku dodajemy alkohol.

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrami, gdy się zagotuje.

wsypujemy jabłka i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając. Do usmażonych jabłek dodajemy kaszę i smażymy do czasu jak kasza się rozgotuje.

Następnie galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i dodajemy do jabłek. Masę lekko studzimy i wykładamy na placek.

Na jabłka dajemy masę i układamy roladę pokrojoną w plasterki.

Roladę zalewamy tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi we wrzątku.