selenka

selenka

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Świąteczne ciasto kawowo orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto ucierane. Smakuje również dzieciom bez alkoholu i jeśli nie są uczulone na orzechy. Szybkie w wykonaniu i pyszne do konsumpcji. Idealne na świąteczny czas jak i na pogaduchy przy kawie. Ciasto na blachę 25x35

Świąteczne ciasto kawowo orzechowe

Składniki:

Świąteczne ciasto kawowo orzechowe

 

  • kostka margaryny lub masła 250
  • 1 1/2 szklanki mąki 250
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 225
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 20 g
  • 4 jaja
  • 200 g orzechów włoskich
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 200 g migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 200 g wiśni/czereśni z konfiturą
  • 100 ml likieru kawowego
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Świąteczne ciasto kawowo orzechowe
1.Rodzynki i żurawinę zalać likierem i odstaw.Jeśli wersja bezalkoholowa wystarczy zalać na chwilę wrzątkiem. 2.Żółtka oddziel od białek 3. Miękką margarynę lub masło utrzeć z połową cukru pudru 4. Ciągle ucierając dodaj po 1 żółtku potem dodaj mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia 5. Do masy dodaj bakalie, konfiturę, wymieszaj 6. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i cukrem pudrem 7. Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia 8. Piec w 180 stopniach przez 40 minut Wystudzone ciasto posyp przesianym cukrem pudrem

Tagi:

świąteczne