Sposób przygotowania:
Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
2. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
3. Gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy nadzienie: Orzechy mielimy w maszynce lub miksujemy blenderem ( ja miksowałam blenderem ) dodajemy cukier trzcinowy i stopniowo wlewając gorące mleko dokładnie mieszamy. Nadzienie powinno byś takie lekko gęste, dlatego możemy nie wykorzystać całego mleka.
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując rogaliki.
5. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6. Białko ucieramy z cukrem pudrem przez kilka minut, cukier dodajemy stopniowo, ponieważ jego ilość zależy od wielkości białka. Gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy nim rogale. Następnie dekorujemy drobno pokrojonymi orzechami i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
7. Gdy lukier zastygnie rogale są gotowe do podania. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję i bardzo polecam upiec :)