Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takim pysznym rogalom nie można się oprzeć. Mięciutkie ciasto, pyszne orzechowe nadzienie i słodki lukier...zapewniam, że na jednym się nie skończy.

Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem

Składniki:

Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem

Rozczyn:

Ciasto:

Nadzienie:

Lukier:

  • 1 białko
  • około 1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył. 
2. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia. 

3. Gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy nadzienie: Orzechy mielimy w maszynce lub miksujemy blenderem ( ja miksowałam blenderem ) dodajemy cukier trzcinowy i stopniowo wlewając gorące mleko dokładnie mieszamy. Nadzienie powinno byś takie lekko gęste, dlatego możemy nie wykorzystać całego mleka.

4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując rogaliki.

5. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. 

6. Białko ucieramy z cukrem pudrem przez kilka minut, cukier dodajemy stopniowo, ponieważ jego ilość zależy od wielkości białka. Gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy nim rogale. Następnie dekorujemy drobno pokrojonymi orzechami i odstawiamy do zastygnięcia lukru.

7. Gdy lukier zastygnie rogale są gotowe do podania. Smacznego. 

 

Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.