zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 723]

Ciasto usta Adama

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo smaczne ciasto, na bazie murzynka. W środku, zlepione dżemem biszkopty, tworzą w przekroju kształt ust :)

Ciasto usta Adama Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto usta Adama

ciasto

masa

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 25 dag margaryny

dodatkowo

  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • dżem truskawkowy
  • czekolada lub polewa na wierzch

Sposób przygotowania:

Ciasto usta Adama

ciasto

Ciasto usta Adama
przygotowaną masę trzeba odstawić do wystudzenia

Margarynę, wodę, cukier i kakao, przekładam do rondelka i podgrzewam, stale mieszając, do rozpuszczenia się składników, doprowadzam do wrzenia, odstawiam do wystudzenia.

ETAP 2:

Ciasto usta Adama
wszystkie biszkopty sklejam dżemem truskawkowym

W tym czasie trzeba przygotować biszkopty, smaruję je dżemem i sklejam

ETAP 3:

Ciasto usta Adama
posmarowane biszkopty wykładam jeden obok drugiego

następnie układam jeden obok drugiego, na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (20x30)

ETAP 4:

Ciasto usta Adama
masę kakaową trzeba wymieszać z pozostałymi składnikami

Do zimnej masy kakaowej, dodaję 5 żółtek i jedno całe jajko, oraz mąkę i proszek do pieczenia, całość mieszam.

ETAP 5:

Ciasto usta Adama
dodaję ubite białka

Resztę białek ubijam ze szczyptą soli, dodaję do masy

ETAP 6:

Ciasto usta Adama

i delikatnie mieszam całość

ETAP 7:

Ciasto usta Adama

Masę wlewam na przygotowane wcześniej biszkopty. Piekę 40-45 minut, w 180 st C.

masa

Mąkę mieszam z budyniami i łączę w ½ szklanki mleka, resztę mleka zagotowuję i gotuję na nim budyń. Odstawiam do wystudzenia.
Margarynę ucieram z cukrem na puch, do ubitej dodaję porcjami zimny budyń.

ETAP 9:

Ciasto usta Adama

Gotową masę wykładam na zimne ciasto. Na wierzch ciasta trę czekoladę, można zrobić polewę.