akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto Usta Adama

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Usta Adama- czyli pomysłowe ciasto z biszkopcików zalanych ciastem czekoladowym, masy budyniowej i polewy. Całość wyśmienicie smakuje i wygląda. Polecam!

Ciasto Usta Adama Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Usta Adama

 

  • Ciasto:
  • 300g. okrągłych biszkopcików
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 250g. masła
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek wody

 

  • Masa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 5 łyżek cukru
  • 850ml. mleka
  • 250g. masła

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Usta Adama
1. Ciasto: Masło, kakao , wodę i cukier zagotować, ostudzić. Dodać jajko i 5 żółtek, wymieszać. Wsypać przesiane suche składniki i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy. Biszkopciki posmarować powidłami, zlepić w pary i ułożyć do blaszki o wymiarach 35x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na biszkopty wylać ciasto czekoladowe. Piec w 180st.C około 35 minut. Wyjąć i ostudzić. 2. Masa: 800ml. mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Wlać do gotującego się mleka i gotować do zgęstnienia. Zdjąć z palnika i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego kremu. Krem wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto. 3. Polewa: Wszystkie składniki zagotować, odstawić do zgęstnienia. Wylać na wierzch ciasta. Schłodzić. Smacznego!
Ciasto Usta Adama
Wykładanie biszkopcików z powidłami do formy.
Ciasto Usta Adama
Upieczone i ostudzone ciasto czekoladowe z biszkopcikami.
Ciasto Usta Adama
Wykładanie masy budyniowej na ciasto czekoladowe.
Ciasto Usta Adama
Wylanie polewy na ciasto z masą budyniową.