paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Ciasto "Usta Adama"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis na to ciasto dostałam od mojej mamy. Ciasto wygląda bardzo fajnie i jeszcze lepiej smakuje.

Ciasto "Usta Adama" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto "Usta Adama"

 

  • na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła roślinnego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • krem:
  • 1 op budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 1/2 l mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 g masła roślinnego

 

 

  • dodatkowo:
  • ok 400 g biszkoptów okrągłych
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych

 

Sposób przygotowania:

Ciasto "Usta Adama"
Ciasto: Masło, cukier, kakao i wodę razem powoli podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników. Studzimy. Dodajemy mąkę, proszek i żółtka, miksujemy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z masą. Biszkopty smarujemy powidłami (płaska strona) i sklejamy po 2 szt. Tak sklejone układamy w wyłożonej pergaminie blasze jeden obok drugiego. Biszkopty zalewamy ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st c przez ok 35-40 min. Studzimy. Krem: Budyń, cukier, żółtka i mąkę rozcieram łyżką na gładką masę. Zalewam ją wrzącym mlekiem i chwilę gotuję mieszając aż masa zgęstnieje. Wystudzony budyń ucieram z miękkim masłem. Krem wykładam na wierzch ciasta. Polewa: Żelatynę rozpuszczam w 2 łyżkach wrzątku. Pozostałe składniki wkładam do garnka i mieszając rozpuszczam, gdy składniki dobrze się połączą i rozpuszczą dodaje żelatynę i dokładnie mieszam. Przestudzoną polewam ciasto. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach.
Ciasto "Usta Adama"
Biszkopty smarujemy powidłami i sklejamy po dwa
Ciasto "Usta Adama"
Biszkopty zalewamy ciastem i pieczemy ok 35-40 min
Ciasto "Usta Adama"
na wystudzone ciasto wykładamy zmiksowany krem
Ciasto "Usta Adama"
Z masła, cukru, kakao, śmietany i żelatyny gotujemy polewę,