ciachaoliwki

ciachaoliwki

Szef Kuchni
[Przepisów: 30]

Ciasto użądlenie pszczoły

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny, lekko pracochłonny.

Ciasto użądlenie pszczoły

Składniki:

Ciasto użądlenie pszczoły

 

  • Spód:
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 125g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g mielonych migdałów
  • Masa:
  • 300ml śmietanki kremówki
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • Wierzch:
  • 100g płatków migdałów
  • 15g cukru
  • 25g masła

Sposób przygotowania:

Ciasto użądlenie pszczoły
Wszystkie składniki spodu wymieszać do uzyskania jednolitej masy, następnie wyłożyć do okrągłej blaszki, wcześniej wysmarowanej. Na wierzch wysypać płatki migdałów wymieszane z cukrem. Piec w temperaturze 175-180 stopni, potem otworzyć piekarnik i pozostawić ciasto na 5 minut. Ciepłe jeszcze ciasto polać masłem.
Masę ubić śmietana plus budyń w proszku (budyniu nie gotować).
Wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć kremem.
Smacznego.

Tagi:

jajko jajka