Sposób przygotowania:
Ciasto w oczkach
Przygotowujemy ciasto:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Przesiewamy cukier puder, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta wykładamy na blaszce pokrytej pergaminem. Smarujemy powidłami. Do pozostałej części dodajemy kakao, dokładnie wyrabiamy ciasto i formujemy z ciasta kulki o wielkości mniej więcej włoskiego orzecha. Kulki z ciemnego ciasta układamy na cieście z powidłami. Pieczemy ciasto do suchego patyczka (czas zależy od rodzaju piekarnika, dlatego ciasto należy sprawdzić po 45 minutach).
Przygotowujemy masę:
Mleko zagotowujemy razem z grysikiem (przez ok. 10 minut), studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo po jednej łyżeczce grysiku oraz cukier wanilinowy. Dodajemy sos z wyciśniętej cytryny i dokładnie wszystko łączymy.
Na upieczone ciasto wykładamy masę i schładzamy ciasto.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Przesiewamy cukier puder, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta wykładamy na blaszce pokrytej pergaminem. Smarujemy powidłami. Do pozostałej części dodajemy kakao, dokładnie wyrabiamy ciasto i formujemy z ciasta kulki o wielkości mniej więcej włoskiego orzecha. Kulki z ciemnego ciasta układamy na cieście z powidłami. Pieczemy ciasto do suchego patyczka (czas zależy od rodzaju piekarnika, dlatego ciasto należy sprawdzić po 45 minutach).
Przygotowujemy masę:
Mleko zagotowujemy razem z grysikiem (przez ok. 10 minut), studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo po jednej łyżeczce grysiku oraz cukier wanilinowy. Dodajemy sos z wyciśniętej cytryny i dokładnie wszystko łączymy.
Na upieczone ciasto wykładamy masę i schładzamy ciasto.