mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Ciasto w oczkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto z kakaowymi oczkami

Ciasto w oczkach

Składniki:

Ciasto w oczkach

 

  • Na ciasto:
  • 50 dag mąki,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 kostka margaryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • powidła śliwkowe.

 

  • Na masę:
  • 500 ml mleka,
  • 3 łyżki grysiku,
  • ½ kostki masła,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • cukier wanilinowy,
  • 1 cytryna.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto w oczkach
Przygotowujemy ciasto:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Przesiewamy cukier puder, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta wykładamy na blaszce pokrytej pergaminem. Smarujemy powidłami. Do pozostałej części dodajemy kakao, dokładnie wyrabiamy ciasto i formujemy z ciasta kulki o wielkości mniej więcej włoskiego orzecha. Kulki z ciemnego ciasta układamy na cieście z powidłami. Pieczemy ciasto do suchego patyczka (czas zależy od rodzaju piekarnika, dlatego ciasto należy sprawdzić po 45 minutach).

Przygotowujemy masę:
Mleko zagotowujemy razem z grysikiem (przez ok. 10 minut), studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo po jednej łyżeczce grysiku oraz cukier wanilinowy. Dodajemy sos z wyciśniętej cytryny i dokładnie wszystko łączymy.

Na upieczone ciasto wykładamy masę i schładzamy ciasto.

Tagi:

ciasto