Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto wafelkowe z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub chcesz poczęstować czymś wyjątkowym gości, oto propozycja dla Ciebie. Poznaj przepis na bardzo proste ciasto jogurtowe z nutką smaku jabłkowego. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Ciasto bez pieczenia

Ciasto wafelkowe z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto wafelkowe z jabłkami

Składniki:

  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 520 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 450 g wafelków kakaowych
  • ½ kostki masła
  • 4 jabłka

Sposób przygotowania:

Ciasto wafelkowe z jabłkami

I

Ciasto Wafelkowe z Jabłkami
Przygotowanie galaretek, przygotowanie wafelków, kruszymy łączymy z masłem i wykładamy na dno tortownicy.

1. Galaretki rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody, studzę.
2. Połowę wafelków kruszę do miski, dodaję rozpuszczone masło, dokładnie mieszam i wykładam dno tortownicy.

II

Ciasto Wafelkowe z Jabłkami
Przygotowanie masy z jogurtu, serków homogenizowanych waniliowych oraz zagęszczonego mleka słodzonego.

3. Do naczynia miksującego wlewam jogurty, mleko, dodaję serki i miksuję pięć minut mikserem. Następnie wlewam ostudzone galaretki.

III

Ciasto Wafelkowe z Jabłkami
Przygotowanie jabłek, myjemy, obieramy , kroimy w kostkę i łączymy z masą.

4. Jabłka myję, osuszam, obieram, usuwam nasiona i kroję w kostkę. Jabłka łączę z masą, mieszając delikatnie łyżką.
5. Masę z jabłkami wykładam na spód wafelkowy.

IV

Ciasto Wafelkowe z Jabłkami
Pozostałe wafelki posypujemy na wierzch ciasta.

6. Wierzch ciasta posypuję pozostałymi pokruszonymi wafelkami.
7. Chłodzę w lodówce dwie godziny.

V

Ciasto Wafelkowe z Jabłkami

8. Gotowe.
9. Smacznego.