Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami
Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier dalej ubijać. Następnie ubijając dodawać po jednym żółtku, olej i ocet, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do blachy, wstawić do piekarnika. Piec ciasto w 180 stop.przez około 30 minut. Biszkopt wyjąć, ostudzić, przekroić wzdłuż na pół. Masa jabłkowa : Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, przesmażyć. Gorący garnek z jabłkami zestawić z ognia, wsypać galaretki w proszku, dokładnie wymieszać. Masa budyniowa: Do garnka wlać 1,5 szkl mleka, dodać cukier, zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać, mąkę z jajkiem, wlać do gotującego się mleka, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy. Masę ostudzić, zmiksować z masłem. Wyłożyć masę budyniową na biszkopt, ułożyć rurki waflowe, dociskając na masie, posypać okruszkami masę z rurek . Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia, wylać na ciasto, schłodzić w lodówce. Smacznego ! Przełożenie ciasta: 1. biszkopt 2.masa jabłkowa 3.biszkopt 4.masa budyniowa 5. rurki 6.galaretka wiśniowa