WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1505]

Ciasto orzechowe z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i bardzo szybkie do zrobienia ciasto orzechowe z odrobiną kakao i tartym jabłkiem. Jest bardzo wilgotne i smaczne. To ciasto zdecydowanie wywołuje uśmiech na mojej twarzy bo jest słodkie, zawiera orzechy które uwielbiam i kakao.

Ciasto orzechowe z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto orzechowe z jabłkiem

 

  • 2 jajka
  • 1szkl. mąki tortowej + 1 łyżka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5szkl. zmielonych orzechów włoskich
  • 0,5szkl. cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 1duże jabłko
  • 0,5szkl. mleka
  • 6 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe z jabłkiem

ETAP 1:

Jajka wybić do miseczki i roztrzepać widelcem. Dolać mleko i olej i wymieszać. W drugiej misce wymieszać składniki sypkie czyli mąkę tortową, proszek do pieczenia, kakao, cukry i orzechy włoskie.
Wymieszane składniki suche wsypać do jajek z mlekiem i olejem i wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.

Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jabłko dodać do ciasta i wymieszać. tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.

Ciasto piec ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Ciasto orzechowe z jabłkiem
Ciasto orzechowe wystudzone i wyjęte z tortownicy
Ciasto orzechowe z jabłkiem
Ciasto orzechowe przelane do okrągłej tortownicy
Ciasto orzechowe z jabłkiem
Ciasto kakaowo - orzechowe przed dodaniem startego jabłka
Ciasto orzechowe z jabłkiem
Składniki sypkie na ciasto umieszczone w misce

Tagi:

deser ciasto