gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 847]

Ciasto walentynkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo dobre ciasto, smakowało wszystkim, a zwłaszcza mężowi, któremu je przygotowałam na walentynki.

Ciasto walentynkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto walentynkowe

 

  • BISZKOPT:
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • MASA WIŚNIOWA:
  • 2 budynie wiśniowe
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 żółtko
  • 1 kostka margaryny
  • MASA ŚMIETANKOWA:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • DODATKOWO:
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1 opakowanie dowolnego ptasiego mleczka
  • Różne ozdoby i dekoracje
  • 1 bita śmietana w proszku Śnieżka

Sposób przygotowania:

Ciasto walentynkowe
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać, zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Następnie dodać i wmieszać łyżką wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Przełożyć masę na wysmarowaną margaryną brytfannę. Piec ok. 25 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. MASA WIŚNIOWA: 400 ml mleka zagotować, w pozostałej części wymieszać: mąkę, budynie i żółtko. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać, a pod koniec dodać galaretkę w proszku. Odstawić do zimna. Utrzeć z margaryną. Wyłożyć na placek. Pomiędzy masę wcisnąć kilka pomadek ptasiego mleczka. MASA ŚMIETANKOWA: Przygotować galaretkę cytrynową. Odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i galaretkę tężejącą. Wyłożyć na masę wiśniową. Galaretkę truskawkową przygotować jak podano na opakowaniu. Tężejącą wylać na placek. Udekorować rozetkami z bitej śmietany ŚNIEŻKI, posypkami i innymi dekoracjami.
Ciasto walentynkowe
Najpierw na sam początek przygotować biszkopt
Ciasto walentynkowe
Przygotować masę wiśniową i wyłożyć na biszkopta
Ciasto walentynkowe
Na masę wyłożyć ptasie mleczko o dowolnym smaku.
Ciasto walentynkowe
Przygotować masę śmietankową i galaretkę i wyłożyć na ciasto.