Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 366]

Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Efektowne i smaczne, czyli w sam raz na Walentynki. Inspiracją do tego ciasta była Walentynkowa Dama Kier , jednak pozwoliłam sobie na swoje modyfikacje tego przepisu.

Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu

 

  • Biszkopt :

 

  • 8 jajka
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao

 

  • Masa budyniowa:
  • 1 opakowanie budyniu śmietanowego
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 laski wanilii
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 szklanki gorącej wody

 

 

Sposób przygotowania:

Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu
Biszkopt I: (góra) 4 żółtka oddzielić od białek. 4 białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka i 4 łyżki mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka). Delikatnie wymieszać. Dwie łyżki ciasta przełożyć do rękawa cukierniczego. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i zrobić falisty wzór jasnym ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika (temp. 180°C) i zapiec 2 min. Do reszty ciasta wsypać 1 łyżkę kakao. Dokładnie połączyć i wylać na biały wzór. Piec 10 minut. Zdjąć papier, a kiedy przestygnie wykroić foremką serca. Biszkopt II: (dół) Przygotować jak wyżej, ale bez części białej. Upiec. Masa budyniowa: Z 1/2 l mleka odlać ćwierć szklanki i rozmieszać w nim zawartość torebki, dodając ziarenka wanilii. Resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać rozmieszany proszek, mieszając zagotować. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, nie przerywając ucierania stopniowo dodawać budyń. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do stężenia. Przełożenie: Ciemne ciasto (biszkopt II) posmarować krem budyniowym. Włożyć do lodówki do stężenia. Kolejno wylać tężejącą galaretkę (zostawić trochę do wypełniania serduszek) i przykryć biszkoptem z wyciętymi sercami, które wypełnić resztą galaretki. Ponownie włożyć do lodówki.Inspiracją do tego ciasta była Walentynkowa Dama Kier z Kotlet. TV
Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu
Z pierwszego biszkoptu wykroić foremką serca.
Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu
Z podanych składników upiec drugi biszkopt kakaowy.
Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu
Na biszkopcie rozsmarować krem budyniowy.
Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu
Na krem wylać galaretkę i przykryć górnym biszkoptem. Wypełnić serduszka.