goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Ciasto węgierskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W oryginalnym przepisie do masy dodajemy olejek rumowy - ja już nigdy go do ciasta nie dodam. Polecam dodać inny np. waniliowy :)

Ciasto węgierskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto węgierskie

 

  • ciasto:
  • 60 dag mąka
  • 2 sztuki jaja
  • 20 dag cukier
  • 1 opakowanie cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 8 łyżek śmietana
  • 15 dag masło
  • Masa:
  • 1 1/2 l mleko
  • 15 łyżek mąka
  • 30 dag cukier
  • 80 dag czekolada mleczna
  • 80 dag czekolada gorzka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki olejek rumowy
  • POLEWA:
  • 5 dag masło
  • 1 tabliczka czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

Ciasto węgierskie
Przygotowujemy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i całość siekamy. Następnie dodajemy śmietanę, oba cukry, jajka, siekamy i szybko zagniatamy kruche ciasto. Ciasto zawinięte w folię aluminiową na około 2 godziny przekładamy do lodówki. Następnie dzielimy na 6 równym części, rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Przygotowujemy masę czekoladową: 1 l mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy czekolady i rozpuszczamy. Oddzielnie mieszamy 1/2 l mleka z mąką oraz kakao. Miksujemy. Do gotującego się mleka dodajemy mleko z kakao, zagotowujemy i mieszamy do zgęstnienia. Ciasta przekładamy masą czekoladową. Polewa: masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy czekoladę i mieszamy. Gorącą polewą polewamy ciasto.
Ciasto węgierskie
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto
Ciasto węgierskie
Mleko dokładnie mieszamy z mąką oraz kakaem
Ciasto węgierskie
Całość łączymy z mlekiem oraz czekoladą gorzką i mleczną
Ciasto węgierskie
Ciasta kruche przekładamy przygotowaną masą czekoladową