Sposób przygotowania:
Torcik z mascarpone i konfiturą z czereśniWykonanie:
Przygotowanie biszkoptu:
Jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę(przesiewamy nad ubitymi jajami) i delikatnie mieszamy w jedna stronę do ostatniej mąki.
Formę okrągłą (18 cm) wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Przelewamy ciasto biszkoptowe i do pieca. Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika w 170 stopniach przez jakieś 20-25 minut. Sprawdzamy czy się upiekł.
Po upieczeniu kroimy na 4 blaty. Kiedy będzie całkiem chłodny nasączamy go likierem tylko dwa krążki.
Ubijamy śmietanę z cukrem i dodajemy do niej mascarpone.
Przekładamy tort, najpierw konfitura, masa znowu biszkopt, konfitura, masa tak do końca.
Boki i wierzch smarujemy masą i obsypujemy wiórkami z czekolady o smaku truskawki. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.