lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Torcik z mascarpone i konfiturą z czereśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś malutki torcik z masą mascarpone i konfiturą z czereśni. Tort malutki na 10 osób. Lekko kwaskowa konfitura połączona z masą mascarpone to idealne połączenie.

Torcik z mascarpone i konfiturą z czereśni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik z mascarpone i konfiturą z czereśni

Składniki:

  • Składniki:
  • jaja 3 szt(m)
  • mąką pszenna 5 łyżek
  • cukier 1 łyżka

 

  • Masa mascarpone:
  • śmietana 36% 200 ml
  • mascarpone 200 g
  • cukier 1 łyżka
  • konfitura z czereśni mały słoiczek

 

  • Poncz:
  • likier kokosowy 10 łyżek
  • woda przegotowana 5 łyżek

Sposób przygotowania:

Torcik z mascarpone i konfiturą z czereśni

Wykonanie:

Przygotowanie biszkoptu:

Jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę(przesiewamy nad ubitymi jajami) i delikatnie mieszamy w jedna stronę do ostatniej mąki.

Formę okrągłą (18 cm) wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Przelewamy ciasto biszkoptowe i do pieca. Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika w 170 stopniach przez jakieś 20-25 minut. Sprawdzamy czy się upiekł.

Po upieczeniu kroimy na 4 blaty. Kiedy będzie całkiem chłodny nasączamy go likierem tylko dwa krążki.

Ubijamy śmietanę z cukrem i dodajemy do niej mascarpone.

Przekładamy tort, najpierw konfitura, masa znowu biszkopt, konfitura, masa tak do końca.

Boki i wierzch smarujemy masą i obsypujemy wiórkami z czekolady o smaku truskawki. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Torcik z mascarpone i konfiturą z czereśni
Jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę(przesiewamy nad ubitymi jajami) i delikatnie mieszamy w jedna stronę do ostatniej mąki.
Torcik z mascarpone i konfiturą z czereśni
Formę okrągłą wykładamy papierem do pieczenia dno i boki.Przelewamy ciasto biszkoptowe i do pieca.
Torcik z mascarpone i konfiturą z czereśni
Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika w 170 stopniach przez jakieś 20-25 minut. Sprawdzamy czy się upiekł.Po upieczeniu kroimy na 4 blaty.
Torcik z mascarpone i konfiturą z czereśni
Kiedy będzie całkiem chłodny nasączamy go likierem tylko dwa krążki Ubijamy śmietanę z cukrem i dodajemy do niej mascarpone.Przekładamy tort najpierw konfitura, masa znowu biszkopt,konfitura masa tak do końca.

Tagi:

ciasto tort