aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 479]

Jabłecznik z serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne ciasto bardzo kruche idealne pod jabłka i ser, świetnie się ze sobą komponuje. Uwielbiam takie ciasta dlatego polecam i Wam!

Jabłecznik z serem

Składniki:

Jabłecznik z serem

 

  • Ciasto:
  • 20 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 żółtka
  • 40 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru

 

  • Ser:
  • 50 dag sera
  • 10 dag margaryny
  • 25 dag cukru pudru
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z serem
Ciasto: Z margaryny, cukru, mąki, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną pieczemy osobno, a na drugą układamy ser. Piec na blasze 25/ 36 w 180 stopniach do 50 minut.

Ser: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami dodać zmielony dwa razy ser, proszek do pieczenia, i budyń. Z białek ubić pianę i wmieszać w ser.

Jabłka: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć z margaryną, pod koniec wsypać cytrynową galaretkę i cukier dodać do smaku. Przełożenie: Placek z serem - jabłka- ciasto