Sposób przygotowania:
Ciasto winno-kawowe
Piekarnik rozgrzać do 175st. Formę tortownice o średnicy 26cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Miękkie masło i 150g cukru ucierać razem aż cukier się rozpuści. Stopniowo dodawać jajka, całość ubić na gęsty krem. 100g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać do masy maślano-jajecznej, wymieszać, nastepnie dodać kawę i migdały. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i wymieszać z masą. Ciasto przelać do formy i piec ok 35 minut. Upieczone ostrożnie przewrócić na kratkę, zdjąć ostroznie papier, włożyć ciasto ponownie do formy. Białe wino wymieszać z likierem kawowym i nasączyć gorące ciasto. Odstawić do ostygnięcia. Kremowke ubić na sztywno z resztą cukru i rozsmarować na gorze ciasta. Pozostałą czekoladę zetrzeć na wiórki i wyłożyć na śmietanę Posypać wierzch kakao.
kołczu
Beatris
KRISTOFE
marietta