Sposób przygotowania:
Ciasto wiśniowe
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a na końcu po łyżce przesiane mąki. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie dwie keksówki o wymiarach- 35 i 20 cm). Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok 10-12 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt ostudzić.
2 galaretki rozpuścić w ok. 700 ml gorącej wody. Tężejącą zmiksować z jogurtem naturalnym. Włożyć jeszcze na kilka minut do lodówki aby uzyskać odpowiednią konsystencję a następnie piankę wyłożyć na biszkopt. Na wierzchu rozłożyć wiśnie, delikatnie je wciskając.
Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia. Pozostałe 2 galaretki również rozpuścić w ok. 700 ml wody, odstawić do stężenia, a kiedy będzie gotowa wylać na wiśnie.
Ponownie włożyć do lodówki.
Biszkopt ostudzić.
2 galaretki rozpuścić w ok. 700 ml gorącej wody. Tężejącą zmiksować z jogurtem naturalnym. Włożyć jeszcze na kilka minut do lodówki aby uzyskać odpowiednią konsystencję a następnie piankę wyłożyć na biszkopt. Na wierzchu rozłożyć wiśnie, delikatnie je wciskając.
Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia. Pozostałe 2 galaretki również rozpuścić w ok. 700 ml wody, odstawić do stężenia, a kiedy będzie gotowa wylać na wiśnie.
Ponownie włożyć do lodówki.