Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciasto wiśniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne w swojej prostocie ciasto. Puszysty biszkopt połączony z delikatną pianką oraz zatopionych w nim wiśniach w galaretce.

Ciasto wiśniowe

Składniki:

Ciasto wiśniowe

Biszkopt:

Dodatkowo:

  • jogurt naturalny ok. 380 g
  • 4 galaretki wiśniowe
  • ok. 400 g wiśni z syropu lub kompotu

Sposób przygotowania:

Ciasto wiśniowe
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a na końcu po łyżce przesiane mąki. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie dwie keksówki o wymiarach- 35 i 20 cm). Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok 10-12 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt ostudzić.

2 galaretki rozpuścić w ok. 700 ml gorącej wody. Tężejącą zmiksować z jogurtem naturalnym. Włożyć jeszcze na kilka minut do lodówki aby uzyskać odpowiednią konsystencję a następnie piankę wyłożyć na biszkopt. Na wierzchu rozłożyć wiśnie, delikatnie je wciskając.

Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia. Pozostałe 2 galaretki również rozpuścić w ok. 700 ml wody, odstawić do stężenia, a kiedy będzie gotowa wylać na wiśnie.

Ponownie włożyć do lodówki.