MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 274]

Ciasto wiśniowo-kawowo-advocatowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kakaowy biszkopt, masa wiśniowa, kawowa (uwielbiam te dwie razem!), do tego advocatowa, a jeszcze i w wiśniach nutka alkoholu się pojawia. Nie mogę pić, to sobie chociaż kawałeczek ciasta zjadłam ;)

Ciasto wiśniowo-kawowo-advocatowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto wiśniowo-kawowo-advocatowe

 

 

  • Masa wiśniowa:
  • 1/2 litra wydrylowanych wiśni z kompotu (lub z soku własnego)
  • 1/2 litra soku wiśniowego (może być od wiśni, jeśli nie macie tyle dolejcie wody)
  • 2 cukry wanilinowe
  • 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny
  • 1 kieliszek spirytusu (może być wódka, będzie delikatniejsze)
  • szczypta chili

 

 

  • Masa advocatowa:
  • 600ml śmietany 30%
  • 1/2 szkl. likieru advocat
  • 3 łyżki cukru
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Ciasto wiśniowo-kawowo-advocatowe
Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ba sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier i miksując, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka, krótko miksujemy, po czym wsypujemy przesianą mąkę i kakao i mieszamy już łopatką/łyżką do połączenia składników. Masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 25x36cm (ja wykładam papierem do pieczenia), pieczemy około 30 minut w 160-165 stopniach. Studzimy.

Masa wiśniowa:

Owoce z sokiem zagotowujemy, dodajemy cukier, alkohol i szczyptę chili, następnie wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Do gotującej masy wlewamy (cały czas mieszając) rozpuszczoną w 4 łyżkach zimnej wody mąkę ziemniaczaną, podgrzewamy chwilę aż zacznie gęstnieć i zdejmujemy z ognia. Rozsmarowujemy na biszkopcie i studzimy całość.

Masa kawowa:

Do większego kubka odlewamy szklankę mleka, pozostałe zagotowujemy z cukrem i kawą rozpuszczalną. W zostawionym mleku rozpuszczamy obie mąki i wlewamy na gotujące się kawowe mleko - chwilę gotujemy aż uzyskamy budyń kawowy. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, następnie dodajemy stopniowo po łyżce zimnego, kawowego budyniu i dokładnie miksujemy aż do wyczerpania. Masę kawową wykładamy na stężałą wiśniową. Chłodzimy.

Masa advocatowa:

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier, a następnie likier advocatowy. Na koniec wlewamy ciepłą, ale nie gorącą żelatynę - podczas wlewania cały czas miksujemy! Masę rozprowadzamy na cieście, a następnie na wierzch ścieramy gorzką czekoladę (można też wykorzystać gotowe posypki).

Całość chłodzimy w lodówce.
Ciasto wiśniowo-kawowo-advocatowe
Jest mniej pracochłonne, niż się wydaje (ale wymaga czasu)
Ciasto wiśniowo-kawowo-advocatowe
Z podanych składników przygotowujemy biszopt
Ciasto wiśniowo-kawowo-advocatowe
Masę wiśniową rozprowadzamy od razu na biszkopcie
Ciasto wiśniowo-kawowo-advocatowe
Na dobrze stężałej rozprowadzamy kawową.
Ciasto wiśniowo-kawowo-advocatowe
Wykładamy advocatową i ścieramy czekoladę