Sposób przygotowania:
Kruche ciasto wiśniowe
Przygotować kruche ciasto.
Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem i jedną częścią ciasta wylepić dno blaszki. Aby ciasto nie lepiło się do rąk oprószyć je mąką.
Na cieście ułożyć wydrylowane wiśnie.
Przygotować pianę.
Białka ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier sie rozpuści. Potem dodać kiśle i jeszcze chwilę ubijać aby składniki sie połączyły. Gotową pianę wyłożyć na wiśnie. Drugą część ciasta porwać i posypać wierzch ciasta.
Blaszkę wstawic do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do zarumienienia ok 40-45 minut. Przed krojeniem ciasto dobrze wystudzić.
Przed podaniem mozna posypać cukrem pudrem.
Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem i jedną częścią ciasta wylepić dno blaszki. Aby ciasto nie lepiło się do rąk oprószyć je mąką.
Na cieście ułożyć wydrylowane wiśnie.
Przygotować pianę.
Białka ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier sie rozpuści. Potem dodać kiśle i jeszcze chwilę ubijać aby składniki sie połączyły. Gotową pianę wyłożyć na wiśnie. Drugą część ciasta porwać i posypać wierzch ciasta.
Blaszkę wstawic do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do zarumienienia ok 40-45 minut. Przed krojeniem ciasto dobrze wystudzić.
Przed podaniem mozna posypać cukrem pudrem.