gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Ciasto wiśniowe 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gdy z zeszłego roku został Ci jeden słoik kompotu możesz go wykorzystać do tego ciasta. Na pewno się nie zmarnuje.

Ciasto wiśniowe 5

Składniki:

Ciasto wiśniowe 5

 

  • Ciasto:
  • 6 jaj
  • 9 łyżek cukru
  • 9 łyżek mąki
  • cukier waniliowy
  • Masa:
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 l kompotu z wiśni
  • 1 szklanka wiśni wydrylowanych
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 kostki margaryny

 

Sposób przygotowania:

Ciasto wiśniowe 5
Jajka ubij z cukrem. Masę wstaw nad parę i ubijaj. Po kilku minutach zdejmij i ubijając ostudź. Ponownie wstaw nad parę i ubijaj do gęstości. Wymieszaj z mąką. Piecz 40 min. Kompot podziel na 2 części. Pierwszą część zagotuj i rozpuść galaretkę wiśniową. W drugiej zimnej rozpuść budyń i połącz z pierwszą częścią. Zagotuj. Ubij pianę z białek. Utrzyj margarynę z 2 żółtkami i 0,5 szklanki cukru. Dodaj przegotowaną masę i lekko wymieszaj. Na koniec dodaj do ciepłem masy białka. Wymieszaj z wiśniami. Tą masą przełóż upieczony i ostudzony biszkopt.