blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Ciasto wiśniowe z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto świetnie smakuje i pachnie cynamonową kruszonką.

Ciasto wiśniowe z kruszonką

Składniki:

Ciasto wiśniowe z kruszonką

 

  • Ciasto:
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 250 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy
  • 1 kg wiśni

 

Sposób przygotowania:

Ciasto wiśniowe z kruszonką
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać jajka, sól i aromat waniliowy, utrzeć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy, dalej ucierać na jednolitą masę. Formę wysmarować tłuszczem, przełożyć ciasto. Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować, rozłożyć równomiernie na cieście. Mąkę, cukier, cynamon i masło na kruszonkę siekać nożem, aż składniki się połączą, palcami pokruszyć na wiśnie. Ciasto piec ok. 30-35 min w piekarniku nagrzanym do temp. 210 stopni.