Sposób przygotowania:
Sernik łaciatyETAP 1:
Kwadratową formę 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dnie ułożyć warstwę herbatników.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym oraz z masłem na puszystą masę. Dodać partiami ser biały. Następnie dodać proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Wymieszać łyżką.
3/4 masy serowej wyłożyć na ciastka. Resztę masy wymieszać z kakao. Ciemną masę wyłożyć kleksami na jasną. Trochę przemieszczać widelcem. Sernik piec około godziny w temperaturze 180 stopni.
Po wystudzeniu polać czekoladą roztopioną w gorącej śmietanie. Sernik chlodzic przez noc w lodówce.