WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Sernik łaciaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki i łatwy do zrobienia sernik w dwóch kolorach, zrobiony na herbatnikach i polany mleczną czekoladą.

Sernik łaciaty Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik łaciaty

 

  • 2 paczki herbatników po 100g
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 32g cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • 1kg sera w wiaderku
  • 100g miękkiego masła
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 100g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Sernik łaciaty

ETAP 1:

Kwadratową formę 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Na dnie ułożyć warstwę herbatników.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym oraz z masłem na puszystą masę. Dodać partiami ser biały. Następnie dodać proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Wymieszać łyżką.

3/4 masy serowej wyłożyć na ciastka. Resztę masy wymieszać z kakao. Ciemną masę wyłożyć kleksami na jasną. Trochę przemieszczać widelcem. Sernik piec około godziny w temperaturze 180 stopni.

Po wystudzeniu polać czekoladą roztopioną w gorącej śmietanie. Sernik chlodzic przez noc w lodówce.

Sernik łaciaty
Wystudzony sernik polany mleczną czekoladą.
Sernik łaciaty
Sernik łaciaty po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Sernik łaciaty
Masa serowa przemieszana w formie widelcem.
Sernik łaciaty
Ciemna masa serowa wyłożona na jasną masę
Sernik łaciaty
Masa serowa wymieszana z ubitą pianą z białek