Sposób przygotowania:
Łatwy tort truskawkowyBiszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą na sztywno. Dodać cukry i miksować aż się rozpuszczą. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Do ubitych jajek przesiać mąkę z budyniami i wymieszać. Masę przelać do tortownicy 20cm i upiec do suchego patyczka w 180 stopniach. Wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Krem truskawkowy
Galaretki rozpuścić 400ml gorącej wody i wystudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Zmiksować z zimną galaretką i dżemem.
Krem budyniowy
1szkl. mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń, mąkę i cukier. Wlać na gotujące się mleko i gotować mieszając aż zrobi się gęsty budyń. Budyń wystudzić. Miękkie masło zmiksować chwilę samo a następnie zmiksować z budyniem.
ETAP 4:
Sok z cytryny wymieszać z szklanką przegotowanej wody i 2 łyżeczkami cukru.
Pierwszy blat biszkoptu ulozyć w obręczy tortownicy, nasączyć wodą cytrynową, posmarować częścią kremu truskawkowego. Nałożyć drugi biszkopt, nasączyć i rozsmarować drugą część kremu truskawkowego. Nałożyć trzeci blat biszkoptu, nasączyć. Posmarować resztą kremu truskawkowego (bardzo cienko). Schłodzić w lodówce. Gdy masa stężeje, posmarować boki i wierzch tortu kremem budyniowym. Zrobić rozetki na wierzchu tortu za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką. Tort ponownie schłodzić. 0,5 galaretki rozpuścić w 3/4szkl. gorącej wody. Wystudzić. Wymieszać z dżemem. Gdy dobrze stężeje wyłożyć na wierzch tortu i schłodzić przez noc w lodówce.