BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Babki dwukolorowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj dzielę się przepisem na babkę dwukolorową. Puszystą o fajnym smaku, prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Przepis ze starego zeszytu mojej babci.

Babki dwukolorowe Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Babki dwukolorowe

 

 

Sposób przygotowania:

Babki dwukolorowe
Żółtka oddzielamy od białek,ucieramy z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodajemy masło.

Następnie dodajemy przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

Wszystkie składniki ucieramy aż powstanie gładka puszysta masa.

Pod koniec dodajemy letnie mleko oraz aromat waniliowy.

Całość delikatnie łączymy z ubitymi na sztywną pianę białkami.

Do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą przekładamy 2/3 części ciasta.

Pozostałą część mieszamy dokładnie z kakao i wylewamy na jasne ciasto.

Babki wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy do 45 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i obsypujemy jedną posypką czekoladową a drugą posypką kolorową.
Babki dwukolorowe
Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem na puszystą masę
Babki dwukolorowe
Do utartej masy dodajemy masło i dalej ucieramy
Babki dwukolorowe
Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia ,ucieramy na gładką puszystą masę
Babki dwukolorowe
Dodajemy mleko i aromat waniliowy ,na koniec delikatnie łączymy z ubitą na sztywno pianę z białek
Babki dwukolorowe
Do foremek wysmarowanych i wysypanych bułką tartą przekładamy 2/3 części ciasta
Babki dwukolorowe
Pozostałą część ciasta łączymy z kakao i przelewamy na jasne ciasto
Babki dwukolorowe
Wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut
Babki dwukolorowe
Po upieczeniu i wystudzeniu babki oblać białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej ,posypujemy posypkami