IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Ciasto wiśniowo-jabłkowe z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto wiśniowo-jabłkowe z budyniem na kruchym cieście

Ciasto wiśniowo-jabłkowe z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto wiśniowo-jabłkowe z budyniem

 

  • CIASTO,
  • 250 gram mąka,
  • 150 gram masło,
  • 40 gram cukier,
  • szczypta Sól,
  • 2 łyżki woda,
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 250 ml mleko,
  • 250 ml śmietana,
  • 100 gram cukier,
  • szczypta Sól,
  • 1 opakowanie cukier wanilinowy,
  • 40 gram mąka ziemniaczana,
  • 2 sztuki żółtka,
  • PONAD TO
  • 100 gram konfitura wiśniowa,
  • 3 sztuki jabłka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto wiśniowo-jabłkowe z budyniem
Mąkę przesiać i usypać z niej kopczyk, na środek kopczyka wsypać cukier, wlać wodę i wrzucić pokrojoną margarynę. Wszystko siekać nożem aż do wyrobienia mąki, na koniec energicznie zgnieść i włożyć do lodówki na około godzinę. Następnie rozwałkować ciasto na blaszce, nakłuć widelcem i piec przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Na podpieczonym spodzie rozłożyć konfiturę wiśniową. Połowę mleka na krem zagotować w garnku ze śmietaną, oraz cukrem białym i waniliowym. Pozostałe mleko wymieszać na zimno z żółtkami i mąką, wlać do gotującego się mleka w dokładnie wymieszać, doprowadzić do gotowania ciągle mieszając. Krem budyniowy równomiernie rozłożyć na spodzie. Jabłka obrać, wykroić nasiona i pokroić w cząstki. Następnie układać w krąg na całym cieście Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 30 minut. Jak ostygnie można posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu. Smacznego!
Ciasto wiśniowo-jabłkowe z budyniem
Następnie rozwałkować ciasto na blaszce, nakłuć widelcem i piec przez około 10 minut
Ciasto wiśniowo-jabłkowe z budyniem
Na upieczonym spodzie rozłożyć konfiturę wiśniową.
Ciasto wiśniowo-jabłkowe z budyniem
Krem budyniowy równomiernie rozłożyć na spodzie.
Ciasto wiśniowo-jabłkowe z budyniem
Jabłka obrać, wykroić nasiona i pokroić w cząstki. Następnie układać w krąg na całym cieście