WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1234]

Ciasto wuzetka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto wuzetka na ciemnym biszkopcie, z masą śmietankową, oblane z wierzchu czekoladą. Jest pyszne, ładnie wygląda i pasuje na każdą okazję.

Ciasto wuzetka

Składniki:

Ciasto wuzetka

Ciasto

  • 4 jajka
  • 0,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2/3 szkl. cukru kryształu
  • 16g cukru waniliowego
  • 2 łyżki oleju

Krem

  • 500ml śmietany 30%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan - fixy
  • słoik dżemu najlepiej porzeczkowego

Polewa

  • 100g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Ciasto wuzetka

ETAP 1:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukry i ubijać do ich rozpuszczenia. Dodać po jednym żółtku i zmiksować do połączenia. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao a następnie przesypać do piany. Wymieszać. Na koniec dodać olej i wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut do suchego patyczka w temp. 180 stopni.

Wystudzić i przekroić na 2 równe blaty. Jeden blat posmarować dżemem.

Zimną śmietanę ubić z cukrem i śmietan - fixami na sztywny krem i rozsmarować go na cieście. Przykryć drugim blatem.

3 łyżki śmietany podgrzać i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Czekoladą posmarować ciasto.