alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Wuzetka z twarogiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Wuzetki które pamiętam z dzieciństwa to biszkopty przełożone bitą śmietaną. Ostatnimi czasy zaczęłam napotykać się na wuzetki z dodatkiem twarogu, mascarpone lub serka typu philadelphia. Musiałam więc wypróbować i ja.

Wuzetka z twarogiem

Składniki:

Wuzetka z twarogiem

 

  • Biszkopt
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • Masa serowo śmietankowa
  • 0,5 l kremówki 30%
  • 0,5 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 0,5 szkl wody
  • Polewa
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • dżem jagodowy do posmarowania
  • Dekoracja
  • 150 ml zimnej kremówki 30%
  • 0,5 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Wuzetka z twarogiem
Biszkopt: Podane składniki podzielić na pół i upiec dwa biszkopty. Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st.Biszkopty po upieczeniu ostudzić. Masa serowo-śmietankowa: Żelatynę wymieszać w wodzie i lekko podgrzać aż się rozpuści. Twaróg wymieszać łyżką. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem miksując na wolnych obrotach dodawać po łyżce twarogu na koniec wlać letnią żelatynę, zmiksować. Masę wylać na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem i odłożyć na godzinę do stężenia.Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem i polać polewą. Odłożyć do stężenia polewy. Ubić zimną kremówkę na sztywno z cukrem pudrem i za pomocą szprycy cukierniczej udekorować bitą śmietaną.