Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Tort z czarną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niezwykle energetyczny przepis na pyszny i kwaskowy tort. Dodatek czarnej porzeczki nadaje niezwykłego charakteru ciastu. Zachwyci gości.

Tort z czarną porzeczką

Składniki:

Tort z czarną porzeczką

na ciasto

na krem

polewa

  • 100 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Tort z czarną porzeczką
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy pojedynczo żółtka. Do masy dodajemy suche przesiane składniki. Miksujemy. Masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Kroimy na trzy części.

500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Do 250 ml mleka dodajemy żółtka, budyń i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Masę dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z zimnym budyniem.

Dżem smarujemy każdy z blatów. Przekładamy kremem. Boki i wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy nią ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.