WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciasto kruche z budyniem, jabłkami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto kruche waniliowo - kakaowe z nadzieniem z białego sera, budyniu waniliowego i jabłek. Polane z wierzchu czekoladą.

Ciasto kruche z budyniem, jabłkami i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kruche z budyniem, jabłkami i serem

Ciasto kruche

  • 2,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 budynie waniliowe bez cukru na 0,5l mleka (po 40g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4szkl. cukru pudru
  • 32g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie

Polewa

  • ok. 75g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z budyniem, jabłkami i serem

ETAP 1:

Wszystkie składniki na ciasto oprócz kakao umieścić w misce. Śmietana, masło i jajko powinny być zimne. Zagnieść szybko jednolite ciasto i podzielić e na 2 równe części. Do jednej dodać kakao i zagnieść jeszcze raz. Ciasto schłodzić w zamrażalce przez kilka godzin.

Ser biały wymieszać z żółtkiem i cukrem.

Jedną szklankę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i cukier i przelać na gotujące się mleko. Ugotować budyń i przestudzić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć po połowie ciasta jasnego i ciemnego i rozłożyć je równomiernie na blaszce. Na to wyłożyć po łyżce ser, budyń i jabłka na przemian. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta jasnego i ciemnego.

Ciasto piec ok. 55 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.

Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance i polać ciasto strużkami.

Schłodzić w lodówce.

Ciasto kruche z budyniem, jabłkami i serem
Ciasto kruche po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Ciasto kruche z budyniem, jabłkami i serem
Ciasto przygotowane do upieczenia posypane startym ciastem
Ciasto kruche z budyniem, jabłkami i serem
Nadzienie z sera, budyniu i jabłek rozłożone na cieście
Ciasto kruche z budyniem, jabłkami i serem
Ser biały wymieszany z żółtkiem i cukrem.