Sposób przygotowania:
Ciasto kruche z budyniem, jabłkami i seremETAP 1:
Wszystkie składniki na ciasto oprócz kakao umieścić w misce. Śmietana, masło i jajko powinny być zimne. Zagnieść szybko jednolite ciasto i podzielić e na 2 równe części. Do jednej dodać kakao i zagnieść jeszcze raz. Ciasto schłodzić w zamrażalce przez kilka godzin.
Ser biały wymieszać z żółtkiem i cukrem.
Jedną szklankę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i cukier i przelać na gotujące się mleko. Ugotować budyń i przestudzić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć po połowie ciasta jasnego i ciemnego i rozłożyć je równomiernie na blaszce. Na to wyłożyć po łyżce ser, budyń i jabłka na przemian. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta jasnego i ciemnego.
Ciasto piec ok. 55 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance i polać ciasto strużkami.
Schłodzić w lodówce.