akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

SUPERPRZEPIS

Klasyczny torcik wuzetka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Klasyczna W-Z na czekoladowym, ciemnym cieście przełożona puszystą, lekką bitą śmietaną. Dla zrównoważenia słodyczy, ciasto wysmarowane powidłami. Polecam!

Klasyczny torcik wuzetka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Klasyczny torcik wuzetka

Ciasto czekoladowe

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki naturalnego kakao
  • 60 g cukru
  • 20 g roztopionego i ostudzonego masła w temperaturze pokojowej

Masa śmietankowa

  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka żelatyny
  • odrobina gorącej wody

Polewa czekoladowa

  • 80 g mlecznej/gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany kremówki 36%

Dodatkowo

  • kilka kostek gorzkiej/mlecznej czekolady do dekoracji
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Klasyczny torcik wuzetka

Ciasto czekoladowe

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać żółtka i zmiksować. Mąkę z kakao przesiać wymieszać. Wsypać do piany i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać masło i również delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C około 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjąć o pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Masa śmietankowa

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder oraz sok z cytryny. Do żelatyny dodać kilka łyżek ubitej śmietany i wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać strumieniem do śmietany i dobrze zmiksować. Ostudzone ciasto przekroić na dwa równe blaty.

Kolejność

Pierwszy umieścić w tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Wysmarować go powidłami śliwkowymi. Na powidła wyłożyć masę śmietankową, pozostawiając troszkę do dekoracji. Przykryć II blatem ciasta czekoladowego. Całość schłodzić w lodówce.

Polewa czekoladowa

Klasyczny torcik wuzetka
Wyłożenie polewy czekoladowej na ciasto.

Śmietanę pogrzać (nie doprowadzając do zagotowania!). Czekoladę drobno posiekać i dodać do śmietany. Mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Następnie rozprowadzić po cieście czekoladowym i ponownie schłodzić. Przed podaniem udekorować resztą masy śmietankowej oraz kostkami czekolady.
Smacznego!