Sposób przygotowania:
Klasyczna wuzetka przełożona porzeczkowym dżemem
Przygotowujemy ciasto: Biała oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier. Kiedy piana jest ubita dodajemy pojedynczo żółtka i miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kakao oraz olej i delikatnie mieszamy do połączenia. Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut - do suchego patyczka. Przestudzamy ciasto i przekrawamy na pół. Przygotowujemy krem. Żelatynę namaczamy w wodzie i odstawiamy, kiedy napęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy ser i miksujemy. Dodajemy ciepłą żelatynę i mieszamy. Przygotowujemy poncz: Z cytryny wyciskamy sok do wody, następnie dodajemy cukier puder i mieszamy. Składamy ciasto: Powstałym ponczem nasączamy blaty, jeden wkładamy do blachy, smarujemy dżemem porzeczkowym wykładamy masę i przykrywamy drugim blatem. Przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy do miseczki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy śmietanę i mieszamy. Powstałą polewę wylewamy na ciasto Wuzetkę wkładamy na minimum 3 godziny do lodówki.