Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Klasyczna wuzetka przełożona porzeczkowym dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna domowa wuzetka z masą śmietanowo serową przełożona porzeczkowym dżemem i polana pyszną czekoladą była idealnym deserem.

Klasyczna wuzetka przełożona porzeczkowym dżemem  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klasyczna wuzetka przełożona porzeczkowym dżemem

 

  • ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju

 

  • masa:
  • 500 ml śmitany 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 500 g sera białego z wiaderka
  • 5 łyżek żelatyny
  • 1/2 szklanka zimnej wody

 

  • poncz:
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 ml ciepłej wody

 

  • Dodatkowo
  • 200 g mlecznej czekolady
  • około 50-70 ml śmietany 30%
  • 250 ml dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Klasyczna wuzetka przełożona porzeczkowym dżemem
Przygotowujemy ciasto: Biała oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier. Kiedy piana jest ubita dodajemy pojedynczo żółtka i miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kakao oraz olej i delikatnie mieszamy do połączenia. Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut - do suchego patyczka. Przestudzamy ciasto i przekrawamy na pół. Przygotowujemy krem. Żelatynę namaczamy w wodzie i odstawiamy, kiedy napęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy ser i miksujemy. Dodajemy ciepłą żelatynę i mieszamy. Przygotowujemy poncz: Z cytryny wyciskamy sok do wody, następnie dodajemy cukier puder i mieszamy. Składamy ciasto: Powstałym ponczem nasączamy blaty, jeden wkładamy do blachy, smarujemy dżemem porzeczkowym wykładamy masę i przykrywamy drugim blatem. Przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy do miseczki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy śmietanę i mieszamy. Powstałą polewę wylewamy na ciasto Wuzetkę wkładamy na minimum 3 godziny do lodówki.
Klasyczna wuzetka przełożona porzeczkowym dżemem
z podanych składników przygotowujemy ciasto
Klasyczna wuzetka przełożona porzeczkowym dżemem
upieczone ciasto przekrawamy na pół, nasączamy i jedną część smarujemy dżemem
Klasyczna wuzetka przełożona porzeczkowym dżemem
na ciasto przekładamy gotową masę śmietanowo serową
Klasyczna wuzetka przełożona porzeczkowym dżemem
na ciasto wylewamy gotową polewę i wstawiamy do lodówki