kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Ciasto z ajerkoniakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Masło z cukrem i z cukrem waniliowym utrzeć na gładką masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku.

Ciasto z ajerkoniakiem

Składniki:

Ciasto z ajerkoniakiem

 

  • masło 1,25 kostka
  • cukier 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • jajka 5 szt
  • ajerkoniak pół szklanki
  • rum 1 łyżka
  • mąka 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • polewa czekoladowa
  • płatki migdałowe do przybrania

Sposób przygotowania:

Ciasto z ajerkoniakiem
Masło z cukrem i z cukrem waniliowym utrzeć na gładką masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie dodać ajerkoniak, rum oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (lub bułką tartą).

Piec około 60 minut, w temp 175 stopni C. Upieczone ciasto polać polewą i posypać płatkami migdałów.

Tagi:

jajko jajka