Sposób przygotowania:
Ciasto z papierówkamiETAP 1:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy. Wbić jajko. Dodać zimną śmietanę i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć dno blachy o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na cieście w niewielkich odstępach tym wydrążeniem do dołu. Wierzch jabłek oprószyć cynamonem i cukrem. Drugą część ciasta też rozwałkować i nakryć nią jabłka. Brzegi lekko skleić. Ciasto piec około godzinę w 170 stopniach. Wystudzić.
Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem i posmarować ciasto. Pokroić gdy lukier zastygnie.