WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2132]

Ciasto z papierówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto z papierówkami na które akurat jest sezon. Jest to ciasto kruche z polówkami jabłek i odrobiną cynamonu.

Ciasto z papierówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z papierówkami

 

  • 55g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 jajko
  • 150g gęstej śmietany 12%
  • 150g masła
  • kilkanaście papierówek
  • cynamon + cukier do posypania jabłek
  • Lukier:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto z papierówkami

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy. Wbić jajko. Dodać zimną śmietanę i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć dno blachy o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Jabłka obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na cieście w niewielkich odstępach tym wydrążeniem do dołu. Wierzch jabłek oprószyć cynamonem i cukrem. Drugą część ciasta też rozwałkować i nakryć nią jabłka. Brzegi lekko skleić. Ciasto piec około godzinę w 170 stopniach. Wystudzić.

Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem i posmarować ciasto. Pokroić gdy lukier zastygnie.

Ciasto z papierówkami
Ciasto po wystudzeniu posmarowane lukrem cytrynowym
Ciasto z papierówkami
Drugi płat ciasta nalożony na połówki jabłek
Ciasto z papierówkami
Połówki papierówek ułożone na surowym cieście
Ciasto z papierówkami
Ciasto po zagnieceniu podzielone na dwie części