gosia76

gosia76

Kucharz
[Przepisów: 12]

Ciasto z ananasami i beza kokosowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto przechowujemy w lodowce.

Ciasto z ananasami i beza kokosowa

Składniki:

Ciasto z ananasami i beza kokosowa

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki maki
  • 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

 

  • Beza kokosowa:
  • 100g wiorkow kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 4 bialka

Sposób przygotowania:

Ciasto z ananasami i beza kokosowa
Bialka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy cukier i zoltka. Dokladnie miksujemy. Na koniec dajemy make i powoli mieszamy lyzka.
Ciasto wylewamy na blache 24/36 cm wysmarowana tluszczem.
Pieczemy w temperaturze 180° przez okolo 25/30 minut.

Ananasa nalezy odsaczyc z soku i pokroic w mala kostke. Na soku gotujemy budyn smietankowy. Powinna byc go 1 szklanka, jesli jest mniej nalezy uzupelnic szklanke woda. Gdy budyn przestygnie miksujemy go z maslem (lub margaryna) i zoltkami.
Na koncu dodajemy ananasa. Tak przygotowany krem wykladamy na biszkopt.

Schlodzone wczesniej bialka ubijamy na sztywna piane z cukrem i wiorkami.
Pieczemy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia w 170° przez 35/40 minut.
Po przestygnieciu beze bardzo ostroznie przekladamy na krem.