Tort arbuzowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

orzeźwiający deser w upalny dzień

Tort arbuzowy

Składniki:

Tort arbuzowy

 

  • 1 średni arbuz
  • 4 okrągłe andruty tortowe
  • 1 opakowanie białej polewy lub białej czekolady
  • 2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe
  • 60 g cukru
  • 200 ml białego półsłodkiego wina
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 opakowania śmietan-fiksu
  • listki mięty do dekoracji
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Tort arbuzowy
1. Polewę roztopić według przepisu na opakowaniu lub roztopić białą czekoladę i przełożyć nią 2 andruty. Cytrynę, sparzyć, obrać i wycisnąć sok, a skórkę pokroić w cienkie paseczki. Galaretki rozpuścić w 500 ml wody, po czym ostudzić, dolać wino i sok z cytryny. Składniki wymieszać.
2. Arbuza pokroić w kostkę (część odłożyć do dekoracji), a resztę połączyć z galaretkami i wyłożyć do tortownicy na przygotowane andruty. Całość schłodzić.
3. Pozostałe andruty pokruszyć. Kremówkę ubić ze śmietaną fiksem, cukrem oraz cukrem waniliowym i posmarować nią wierzch ciasta. Tort udekorować andrutami, kostkami arbuza, skórką z cytryny oraz listkami mięty.

Tagi:

czekolada