Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto z awokado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Awokado uwielbiam, więc tym razem postanowiłam przygotować ciasto. Ciasto wyszło bardzo smaczne z wyczuwalnym smakiem awokado.

Ciasto z awokado

Składniki:

Ciasto z awokado

Ciasto:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mleka
  • 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto z awokado

Przygotowanie:

Ciasto z awokado
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Awokado myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę, następnie miąższ miksujemy blenderem na gładką masę. Jeżeli awokado jest bardzo dojrzałe to nie musimy miksować.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodajemy awokado i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki sok z cytryny, olej, mleko, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie mieszamy.

Przygotowanie:

Ciasto z awokado
Ciasto przekładamy do tortownicy.

Przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 23 cm.

Pieczenie:

Ciasto z awokado
Następnie ciasto pieczemy do zrumienienia.

Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem, czy jest upieczone.
Upieczone ciasto studzimy, kroimy i oprószamy cukrem pudrem.