Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Figowy sernik z awokado

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Prawdziwa eksplozja smaku- mocno orzechowy spód na orzechach laskowych, aksamitna, lekko zielona masa serowa z awokado, niespodzianka z suszonych fig. Całość zwieńczona słodyczą chałwy przełamanej kwaśnym jogurtem. Polecam!

Figowy sernik z awokado Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Figowy sernik z awokado

 

  • Na spód:

 

  • · 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

 

 

  • · 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • · 150 g cukru brązowego

 

  • · łyżka cukru waniliowego domowego

 

 

 

  • · szczypta soli
  • Warstwa figowa:

 

  • · 150 g suszonych fig

 

  • · 4 łyżki śmietanki kremówki 36%
  • Masa serowa z awokado:

 

  • · 500 g gęstego serka śmietankowego o smaku waniliowym

 

  • · 250 g mascarpone

 

 

  • · 1 duże lub 2 mniejsze dojrzałe awokado

 

 

 

 

 

  • · łyżka ekstraktu waniliowego

 

  • · 4 łyżki domowego cukru waniliowego

 

 

  • Polewa chałowo-jogurtowa:

 

  • · 100 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym

 

  • · 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • Do dekoracji:

 

  • · kilka suszonych fig

Sposób przygotowania:

Figowy sernik z awokado
Przygotowujemy spód- z podanych składników wyrabiamy dość wilgotne ciasto. Najpierw łączymy składniki suche, które następnie siekamy z masłem, dodajemy jajko i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wylepiamy nim przygotowaną tortownicę (masło + mąka, średnica 28 cm). Pieczemy 20 minut, 180 stopni. Drobno pokrojone figi podgrzewamy ze śmietanką, żeby troszkę zmiękły. Blendujemy. Wykładamy na ciepłe ciasto. Masa serowa- awokado obrane i pozbawione pestki blendujemy ze śmietaną. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz białek). Dobrze mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Wylewamy ją na figi. Pieczemy 65 minut, 180 stopni. Ciasto pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzone chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Chałwę ucieramy z jogurtem. Polewę wykładamy na ciasto. Zdobimy suszonymi figami. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!
Figowy sernik z awokado
Etap 1 Figowy sernik z awokado całe ciasto