Sposób przygotowania:
Figowy sernik z awokado
Przygotowujemy spód- z podanych składników wyrabiamy dość wilgotne ciasto. Najpierw łączymy składniki suche, które następnie siekamy z masłem, dodajemy jajko i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wylepiamy nim przygotowaną tortownicę (masło + mąka, średnica 28 cm). Pieczemy 20 minut, 180 stopni. Drobno pokrojone figi podgrzewamy ze śmietanką, żeby troszkę zmiękły. Blendujemy. Wykładamy na ciepłe ciasto. Masa serowa- awokado obrane i pozbawione pestki blendujemy ze śmietaną. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz białek). Dobrze mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Wylewamy ją na figi. Pieczemy 65 minut, 180 stopni. Ciasto pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzone chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Chałwę ucieramy z jogurtem. Polewę wykładamy na ciasto. Zdobimy suszonymi figami. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!
marietta