Sposób przygotowania:
Ptysie z pastą awokado i orzeszkami.
Do dużego lub średniego garnka dodać wyżej wymienione produk- -ty czyli pół szklanki wody, i tyle samo mleka, masło, łyżkę cukru i łyżeczkę soli. Zagotować na średnim ogniu, a potem zdjąć naczynie i ucierać dalej pałką, dodając mąkę i jajka. Przełożyć masę do woreczka lub tutki z brystolu i wyciskać na pergamin wyłożony na blasze. Czubki ciasta przyklepać i wstawić blachę do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i nie otwierając piec 12 min. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i potrzymać ptysie z 10 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i przekroić na wpół w poprzek i nieco wydrążyć. Przyrządzić nadzienie tj. awokado umyć, obrać, przekroić i wyjąć pestki. Skropić miąższ lekko sokiem z cytryny, odrzucając pestki, ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć i wymieszać wraz miąższem i serkami w miseczce, dodając obranych i siekanych orzeszków pinii lub pistacji. Nadziewać tym dolne partie ciasta i podać przykryte czapeczkami z ciasta ptysiowego.