marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ptysie z pastą awokado i orzeszkami.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Składniki na ptysie zagotować w dość dużym garnku lub rondlu. Zdjąć i dalej ucierać. Przełożyć masę do tutki,wyciskać na blachę.Piec 12 min

Ptysie z pastą awokado i orzeszkami.

Składniki:

Ptysie z pastą awokado i orzeszkami.

 

  • Ciasto ptysiowe:
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 5 jaj,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 7 łyżek masła,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • Nadzienie:
  • 2 opakowania serków"Bieluch",
  • 3 owoce awokado,
  • sok ze świeżo wyciśniętej cytryny,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • pieprz cytrynowy,
  • garstka orzeszków pinii lub pistacji,
  • oraz tłuszcz na blachę,
  • arkusz pergaminu na blachę.

 

Sposób przygotowania:

Ptysie z pastą awokado i orzeszkami.
Do dużego lub średniego garnka dodać wyżej wymienione produk- -ty czyli pół szklanki wody, i tyle samo mleka, masło, łyżkę cukru i łyżeczkę soli. Zagotować na średnim ogniu, a potem zdjąć naczynie i ucierać dalej pałką, dodając mąkę i jajka. Przełożyć masę do woreczka lub tutki z brystolu i wyciskać na pergamin wyłożony na blasze. Czubki ciasta przyklepać i wstawić blachę do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i nie otwierając piec 12 min. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i potrzymać ptysie z 10 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i przekroić na wpół w poprzek i nieco wydrążyć. Przyrządzić nadzienie tj. awokado umyć, obrać, przekroić i wyjąć pestki. Skropić miąższ lekko sokiem z cytryny, odrzucając pestki, ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć i wymieszać wraz miąższem i serkami w miseczce, dodając obranych i siekanych orzeszków pinii lub pistacji. Nadziewać tym dolne partie ciasta i podać przykryte czapeczkami z ciasta ptysiowego.