Sposób przygotowania:
Ciasto z bezą i orzechami
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, wlać żółtka jajek i śmietanę, szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce (wychodzi dość luźne) Białka ubić z cukrem na sztywną bezę.
Dwie formy ( 24 cm na 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto podzielić na pół i rozciągnąć je w formach na cieście rozsmarować powidła, a na nich ubite białka i po wierzchu posypać orzechami.
Piec w temp. 180st około 25 minut. Połowę mleka zagotować i do gotującego się wlać budyń i mąkę wymieszaną w drugiej szklance mleka, gotować do zgęstnienia i wystudzić.
Zimny budyń dodawać porcjami do utartej margaryny i ucierać do momentu uzyskania gładkiego kremu. Upieczone i wystudzone placki przełożyć kremem i odstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.
Dwie formy ( 24 cm na 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto podzielić na pół i rozciągnąć je w formach na cieście rozsmarować powidła, a na nich ubite białka i po wierzchu posypać orzechami.
Piec w temp. 180st około 25 minut. Połowę mleka zagotować i do gotującego się wlać budyń i mąkę wymieszaną w drugiej szklance mleka, gotować do zgęstnienia i wystudzić.
Zimny budyń dodawać porcjami do utartej margaryny i ucierać do momentu uzyskania gładkiego kremu. Upieczone i wystudzone placki przełożyć kremem i odstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.